Orkiszowa rolada ze szpinakiem PRZEPIS

IMG_20170510_134730

Vegan eksperyment kulinarny

Czego potrzebujesz :

ciasto

  • drożdże (1/3 kostki)
  • mąka orkiszowa (200 g)
  • woda (4 łyżki)
  • sól (1/2 łyżeczki)
  • cukier (1/2 łyżeczki)
  • olej (2 łyżki)

farsz

  • szpinak rozdrobniony (400 g)
  • śmietana /może być sojowa/owsiana (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Drożdże rozpuść wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Teraz daj im kilka minut :)
W misce wymieszaj mąkę, sól i olej. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu aż struktura będzie zwarta i elastyczna.
Przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Szpinak wrzuć na patelnię. Gdy się rozmrozi dodaj śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Jeśli jest wodnisty – poczekaj aż odparuje.

Rozwałkuj ciasto (mi wyszedł prostokąt ok 30×50 cm). Szpinak rozsmaruj tak, aby na jednej stronie został 2 cm pasek, którym skleisz roladę wzdłuż.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.

IMG_20170510_134649