Faszerowane Portobello

Absolutnie obłędne !
15170896_1440940085919713_3467991082061725957_n

Inspiracja miała poczekać do jutra, ale nie mogę kryć przed światem nowej vegan receptury. Bez pardonu pojawiła się w mojej głowie podczas popołudniowego treningu i już wiem, że od dziś Portobello i ja będziemy dobrymi przyjaciółmi.

Czego potrzebujesz:
– 4 dorodne pieczarki portobello
– 2 garści suszonych śliwek
– 2 garści orzechów włoskich
– 1/4 bakłażana
– 1 średnia marchewka
– sól, czosnek granulowany
– olej

Pieczarki należy dokładnie umyć i zrobić miejsce na farsz. W tym celu łyżką wytnij blaszki i nóżkę pieczarki (ja wycięłam też trochę jasnej warstwy). Śliwki i orzechy sparz wrzątkiem.
Używając maszynki do mięsa zmiel bakłażana, marchew, wycięte części pieczarek, śliwki i orzechy.
Dopraw solą i czosnkiem granulowanym.

Pieczarki posmaruj olejem (całe). Posyp solą (wierzchnią warstwę i spód). Napełnij je farszem, przełóż na papier do pieczenia i wstaw do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na około 30 minut*

*czas pieczenia może się wydłużyć, jeśli pieczarki są wyjątkowo dorodne 😉