BANANA morning ? ;-)

Popełniłam kolejny eksperyment kulinarny.
Chlebek bananowy, bez cukru, jajek i mleka. Bardzo prosty w wykonaniu, świetna opcja na śniadanie lub przekąskę na wynos.

15094432_1432233150123740_377229985111519168_n

Składniki:
2 duże dojrzałe banany
1 jabłko
1 szkl mąki żytniej razowej
1/2 szkl mąki owsianej
1/2 szkl otrębów owsianych
2 łyżki pestek słonecznika
100 ml mleka kokosowego
50 g orzechów włoskich
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka mielonych goździków
Szczypta sody oczyszczonej

Banany i jabłko zblendować z mlekiem i słonecznikiem (jeśli używasz innego mleka roślinnego dodaj jeszcze łyżkę oleju do masy). Orzechy zalej wrzątkiem na kilka minut. Odlej i pokrusz. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj, następnie dodaj zblendowaną masę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i piecz 50-60 minut/do suchego patyczka.